VII. Vallási szervezet

A Szcientológia Alapító Egyházat 1955. július 21-én alapították Washingtonban vallási társaságként, amelynek célja „a Szcientológia néven ismert vallásos hitet ismertté tenni, és e hit imádati helyéül szolgáló egyházként működni”. A következő harminc év során a Szcientológia Egyház drámai terjeszkedéssel világméretű vallássá nőtt. Mint minden vallás, a Szcientológia vallás is konkrét imádati helyekkel rendelkezik. A nemzetközi Szcientológia Egyház társadalmi szervezete hierarchikus felépítésű, ahol a vallási központok ötféle típusba sorolhatók.

Elsőként, a Szcientológia-missziók bevezető szolgáltatásokat és auditálást nyújtanak a Clear szintjéig. Bár a missziók elsődlegesen azzal foglalkoznak, hogy Szcientológiában járatlan emberekkel kerüljenek kapcsolatba, arra is van engedélyük, hogy szolgáltassák az összes alapvető „útvonalat a Hídra”. Amikor egy misszió már elegendően nagyra nő, egyházzá válhat.

Másodszor, a Szcientológia-egyházak nyújtják a missziókban elérhető összes auditálást, képzést és más vallási szolgáltatást. Azonban az egyházak haladó képzést is kínálnak az auditoroknak, és felhatalmazással rendelkeznek arra, hogy lelkészeket avassanak. Rendszeresen tartanak vasárnapi szertartásokat.

Harmadszor, a Saint Hill-egyházak és a haladó szervezetek olyan vallási központok, ahol haladó auditálást és képzést nyújtanak. Ezek a központok Sussexben, Koppenhágában, Los Angelesben és Sydney-ben találhatók, és arra a vallási technológiára specializálódnak, amellyel elérhetők az Operatív Thetán kezdeti szintjei.

Negyedszer, a floridai Clearwaterben található Flag Szolgáltató Szervezet a nemzetközi Szcientológia Egyház szellemi központja. A központ minden Szcientológia vallási szolgáltatást nyújt, beleértve az Operatív Thetán magasabb képzési szintjeit és a legmagasabb szintű képzést auditorok számára.

Ötödször, a Flag-hajó Szolgáltató Szervezet, amely a szolgáltatásait a Freewindsen, egy 134 méteres karib-tengeri hajón nyújtja, az egyetlen Szcientológia-központ, amely a legmagasabb szintű auditálást kínálja. Emellett a Flag-hajó Szolgáltató Szervezet speciális tanfolyamokat és vallási menedékhelyet kínál a szellemi fejlődés érdekében.

Ezek a hierarchikus szerveződésű vallási központok a Los Angeles-i anyaegyház, a Nemzetközi Szcientológia Egyház felügyelete alatt működnek. A Szcientológia vallás megőrzéséért és hirdetéséért felelős Nemzetközi Szcientológia Egyház hét alárendelt osztályt hozott létre. A Golden Era Productions kiadványok, filmek és hangfelvételek széles skáláját gyártja és terjeszti. Két kiadóvállalat – a Bridge Publications Los Angelesben és a New Era Publications Dániában – kezeli L. Ron Hubbard könyveinek kiadását. Bár olyan, mint egy modern társasági struktúra, ez az egyházi szervezet vallásos érdekeket szolgál azzal, hogy a világ minden táján felügyeli a Szcientológia vallás megőrzését és terjeszkedését.

Amellett, hogy megőrzi és hirdeti a vallási technológiáját, a Szcientológia Egyház kifejlesztett egy sor közösségi szolgálatot a drogrehabilitáció, a bűnözés elleni harc, az üzleti adminisztráció és az oktatás területén.

Az Egyház szent írásainak és vallási tanításainak megőrzése mellett elkötelezett Religious Technology Center bejegyezteti a Szcientológia védjegyeit és szerzői jogait, és felügyeli a használatukat. A vallás ortodoxiájának megőrzésére a Religious Technology Center fenntartja a vallás tanításainak tisztaságát, és gondoskodik róla, hogy az egyház által nyújtott szolgálat etikusan történjen.

Az egyházi hierarchián kívül 1982-ben létrehozták a Szellemi Technológia Egyházát, hogy L. Ron Hubbard írásainak elpusztíthatatlan anyagokon való tárolásával biztosítsák a vallás túlélését. Az is jelzi, hogy ezeket az írásokat szentnek tartják, hogy a Szellemi Technológia Egyháza különféle módokat fejlesztett ki a megőrzésükre, többek között Hubbard szövegeinek rozsdamentes acéllapokra vésésével, amelyeket titántartályokban tárolnak, ami garantálja a Szcientológia Egyház alapvető dokumentumainak állandó fennmaradását. Ily módon, a Szellemi Technológia Egyháza felvállalta a felelősséget azért, hogy megvédi a Szcientológia szent írásait „bármilyen elképzelhető katasztrófa ellen, hogy a jövőbeli generációk – még az évezredekkel későbbi vándorló vad törzsek is – rendelkezzenek az Írásokkal a vallás újjáélesztésére”.32

Amellett, hogy megőrzi és hirdeti a vallási technológiáját, a Szcientológia Egyház kifejlesztett egy sor közösségi szolgálatot a drogrehabilitáció, a bűnözés elleni harc, az üzleti adminisztráció és az oktatás területén. A Narconon szolgáltatásokat és támogatást nyújt a drogfogyasztás csökkentéséhez; a Criminon elítélt bűnözőkkel dolgozik, hogy ne kerüljenek vissza a börtönbe; Az út a boldogsághoz program támogatja a személyes erkölcsöt és a társadalmi etikát; az Alkalmazott Oktatástan pedig programokat biztosít a tanulási módszerek oktatásához. Ezeken és más programokon keresztül a Szcientológia Egyház kiterjeszti vallási küldetését a szociális szolgáltatások területére.

A Szcientológia Egyház fő figyelme azonban továbbra is a vallási küldetésére irányul. L. Ron Hubbard szándékainak megfelelően a Szcientológia a világ minden részén vallási szervezetek formájában működik. Nem minden „új vallási mozgalom” találja olyan kellemesnek, ha vallásként azonosítják. Például a Maharishi Mahesh Yogi által alapított transzcendentális meditáció ragaszkodott hozzá, hogy nem vallás; világi szervezet, amely egy tisztán tudományos technikát ajánl a stressz csökkentésére.33 De a Szcientológia mindig is világosan vallási szervezetként határozta meg a státusát. Ezt a státust a világ minden táján megerősítették azok a kormányok, amelyek megadták az egyháznak ugyanazt a jogi elismerést és adómentességet, mint bármely vallásnak.

VIII. A Szcientológia Dél-Afrikában
DOKUMENTUM LETÖLTÉSE