IV. A Dianetikától a Szcientológiáig

A Dianetika eredetileg egy meglehetősen korlátozott terápiás módszer volt, amelyet Hubbard fejlesztett ki. 1950-ben vált széles körben ismertté, amikor kiadták Hubbard Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című bestsellerét. A Dianetika célja az volt, hogy megszabadítsa az embert a traumatikus tapasztalataitól és ezek emlékképeitől vagy engramjaitól, hogy képes legyen elérni azt az állapotot, amelyet Hubbard úgy nevez, hogy „Clear”.

A Dianetika csaknem azonnal elkezdett továbbfejlődni a Szcientológia irányába, ahol a hangsúly a metafizikára és a szellemiségre helyeződött át. Ez azon az elképzelésen alapult, hogy az ember alapvetően egy szellemi lény, vagyis thetán. A Szcientológia feladata, hogy a tudatlanság és az anyag rabságába süllyedt thetánt ismét tudatára ébressze valódi szellemi természetének.

Egyetlen vallás sem jön létre kerek egészként. Csak évtizedek vagy akár évszázadok után fejlődik önmaga tudatában levő vallássá. Például több évtizedig tartott, mire a kereszténység teológiai megértése és felekezeti szerveződése kialakult. Nem volna tisztességes azt feltételezni, hogy a Szcientológia a születésekor azonnal elnyerte a végső formáját.

V. Az istenség és a túlvilág
DOKUMENTUM LETÖLTÉSE