L. Ron Hubbard, a Szcientológia Egyház és a vallásszabadság

A vallásszabadság és a tolerancia mindig is a Szcientológia fontos központi alapelve volt. A Szcientológia hitvallásában, amelyet L. Ron Hubbard, a Szcientológia vallás alapítója 1954. február 18-án írt, kijelenti:

Mi, akik az Egyházhoz tartozunk, hisszük... hogy minden embernek elidegeníthetetlen joga van saját vallásos gyakorlataihoz és azok végzéséhez. 

L. Ron Hubbard gyakran foglalkozik az írásaiban és előadásaiban azzal, hogy előmozdítsa és védelmezze a vallásszabadságot és a vallási toleranciát valamennyi felekezet tagjai számára. Például Az út a boldogsághoz című művében, amely az általa létrehozott nemvallásos erkölcsi kódex, ezt írta:

Minden tanács, amelyet ebben a témában [vallásszabadság] másoknak adhatunk, akkor a legbiztonságosabb, ha egyszerűen csak hangsúlyozzuk a jogot ahhoz, hogy az ember abban higgyen, amiben akar. Szabadon bemutathatjuk hitünket másoknak, hogy fogadják el. Ám veszélyben vagyunk, ha támadjuk mások hitét, és még sokkal inkább veszélyben vagyunk, ha más embereket vallásos meggyőződésük miatt támadunk, és ártani próbálunk nekik. [1]

Ennek megfelelően a Szcientológia Egyház a létezése során mindig is részt vett olyan tevékenységekben, amelyek világszerte mindenki számára hirdetik és megvédik a vallásszabadságot. A szcientológusok elkötelezték magukat ennek az alapelvnek, amit a fogadalmuk is bizonyít, miszerint „támogatom a vallásszabadságot”, „mindenki javára”.[2]

[1] Az út a boldogsághoz, 18. szabály – L. Ron Hubbard, 1981. Lásd http://hu.thewaytohappiness.org/thewaytohappiness/precepts/respect-the-religious-beliefs-of-others.html.

[2] A Szcientológus kódex, 12. pont.

VII. Két dimenzió
PDF LETÖLTÉSE