Hogyan maradj egészséges | Eszköztár a megelőzéshez

I. Bevezetés

A Szcientológia „profetikus” vallás, amely karizmatikus alapítójának, L. Ron Hubbardnak a tanításain alapszik, ahogy a buddhizmus Gautama, a Buddha tanításain, a kereszténység Krisztusén, az iszlám pedig Mohamedén (korunk három nagy vallását említve). Krisztustól és Mohamedtől eltérően L. Ron Hubbard nem állította magáról, hogy isten, vagy hogy isteni kinyilatkoztatásban részesült. Ahogy Gautama, Hubbard is azt állította magáról, hogy olyan ember, aki felfedezte a szellemi megvilágosodás, megváltás és szabadság felé vezető utat.

L. Ron Hubbard 1950-ben publikálta a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című sikeres könyvet. A könyv azt ígérte, hogy elérhetjük „valódi önmagunkat” (vagy „az élet statikumát”) a külső világgal (káosz) szemben, olyan axiómákkal, amelyeket társadalmi-antropológiai, történelmi-vallási, filozófiai-vallási érvekkel lehet alátámasztani. Tény, hogy ennek a könyvnek a sikere nyomán létrejött egy vallás, a Szcientológia, amelynek a Dianetika jelenleg csak egy részét alkotja. Ne tévesszen meg az, hogy a „Szcientológia” szó tudományos jellegű kifejezésekből származik. Ez egy modern vallás, amely egyszerűen azáltal, hogy modern (a mai kor emberének szól), úgy mutatja be magát, mint tudományos tevékenységet. Ehhez kapcsolódva idézek két hasonló esetet, amelyek vallási jellegéhez semmilyen kétség nem fér: a bahaizmust az iszlám világban, illetve a keresztény tudományt a keresztény világban.

A bahaizmus a múlt században indult; neve az alapítójának titulusából – Baha’Ullah („Isten Pompája”) – származik. Ő korábban a babizmus követője volt, amely egy iszlám vallási mozgalom Perzsiában. A bahaizmus legfontosabb megváltástani iránymutatása az, hogy a tudomány és a vallás között egységességre kell törekedni.

A keresztény tudomány mozgalmat a múlt század vége felé alapította Mary Baker Eddy amerikai próféta. Ez a vallás a pszichoszomatikus orvoslásban gyökerezik. L. Ron Hubbard „mentális egészségről” szóló népszerű könyvéhez hasonlóan a keresztény tudomány is egy népszerű könyvvel indult Eddy tollából, amely 1875-ben jelent meg Tudomány és egészség címmel. Az „egészség” ezeknél a profetikus szerzőknél ugyanazt jelenti, mint a „megváltás”, így többé-kevésbé újraélesztik a latin „salus” szó fogalmát.

Az első Szcientológia vallási közösség 1954-ben alakult meg egyházként, Kaliforniai Szcientológia Egyház néven. Ezáltal a vallás tökéletesítette magát, a keresztény egyházszervezeti minta alapján szerveződve. A Szcientológia-egyházak szétszóródtak különböző városokba az angol nyelvű világon (Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika, Anglia és az Egyesült Államok) belül, valamint Franciaországban, Németországban, Dániában, Hollandiában, Olaszországban és Svédországban. Más európai országokba (Belgium, Ausztria, Írország) és Európán kívüli országokba (Japán, Dél-Korea, India, Izrael, Mexikó) Szcientológia-missziók és -egyházak jutottak el.

II. Hitelvi tartalma
DOKUMENTUM LETÖLTÉSE