II. A Szcientológia megfigyelése

A Szcientológia vizsgálata során megfigyeltem, hogy közös jellemzői vannak számos más vallással, amelyek közül néhány: keresztény tudomány (alapította Mary Baker Eddy 1879-ben);2 Barátok Vallásos Társasága, vagyis kvékerek (alapította George Fox 1665-ben);3 új jeruzsálemi templom (E. Swedenborg, 1688–1772, filozófiáján alapul), (alapítás 1778-ban);4 antoinizmus (alapította Père Antoine 1910-ben);5 és magát a filozófiáját tekintve a buddhizmus néhány vonása.

Ez nem szinkretizmus, hanem csupán véletlen. A Szcientológia egy elméből származik – L. Ron Hubbardéból –, és egy olyan időszakban került sor a kifejlesztésére, amikor az emberek új imádati formák után kutattak a saját vallásukon, felekezetükön, kultuszukon vagy szektájukon belül. (Etimológiailag a szekta kifejezés a latin sequi = „követni” szóhoz kapcsolható.) A Szcientológia üzenete nem keresztény, nem zsidó, nem iszlám, de vannak ősi gyökerei. A Védákkal indul, amelyekben Hubbard több bölcsességet talál, mint a Nyugat teológiájában/filozófiájában, amely megpróbálta szétválasztani és felosztani a bölcsességet.6

Bár vannak más vallásokkal közös jellemzői, maga a Szcientológia egyedi. Kiterjedt saját hitelvekkel rendelkezik, amelyek L. Ron Hubbard írásain alapulnak, és saját egyedülálló vallásos praxissal.

Mivel a Szcientológiát a „barbár” Nyugaton7 alapították, ahol a „gólem” vált a „tanítóvá”,8 nyitott ajtót biztosít azok számára, akik spirituális üzenetet keresnek a modern korban.

III. Dogma
DOKUMENTUM LETÖLTÉSE