Az ausztráliai Szcientológia Egyház Haladó Szervezet megnyitóján Sydney‑ben dr. David Bennett a történelmi esemény alkalmából összegyűlt több ezer szcientológushoz, méltósághoz és vendégeikhez szólt. Dr. Bennett kulcsszereplője volt egy „drámai és forradalmi bírósági győzelemnek a vallásszabadság terén”, amely az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság mérföldkő jelentőségű 1983‑as döntéséhez vezetett, mely megerősítette, hogy a Szcientológia vallás. Beszámol arról, hogy „ami az igazságosságért való harcként indult, olyan ítélethez vezetett, amely elterjedt az egész világon, és garantálja minden vallás tagjainak jogait”.

VIDEOÁTIRAT:

Nyolcéves koromban mondták nekem, hogy van egy szakma, ahol fizetik az embert azért, ha beszél és vitatkozik. Ezután meg sem fordult a fejemben, hogy bármi mást csináljak.

Közel 50 éve vagyok ügyvéd, és elmondhatom, hogy ez alatt az 50 év alatt nem volt olyan per, amelyre büszkébb lennék, mint arra, amelyet egyházuknak nyertem meg 1983‑ban.

1983 előtt a vallás jogi definíciója nagyon korlátozott volt Ausztráliában. Bár nem volt azonnal nyilvánvaló, az egyik alapvető szabadság, a vallásszabadság forgott kockán. Tehát nagy diadalt arattunk, nemcsak a Szcientológia, hanem minden vallás vallásszabadsága érdekében.

Az ausztrál alkotmány biztosítja a vallásszabadságot, de a vallásszabadságnak nem sok haszna van, hacsak meg nem határozzuk, mi egy vallás, és ez az igazi jelentősége a Szcientológia perének.

Az érvelés, amelyet előadtam a Legfelsőbb Bíróság előtt, három fő fogalomra épült:

Elsőként, egy vallás hittételeinek foglalkozniuk kell az alapvető kérdésekkel, mint az élet és halál, az ember szerepe az univerzumban és a helyes és helytelen erkölcsi kódexe.

Egy másik az, hogy a csoportnak egy végső és átfogó igazságot kell magáénak mondani.

A harmadik tulajdonság az, hogy rendelkeznie kell hagyományos vallásos intézményekkel, például vallási szolgáltatásokkal, szertartásokkal és egy egyházi hierarchiával. És ha szabad azt mondanom, egy tényleges, létező központtal. És mindnyájan tudjuk, hogy ezek határozottan igazak a Szcientológiára.

Ez az érvelés arra vitte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy sok korlátozást eltávolítson a vallás definíciójából. És annyi évvel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság bírái elismerték, hogy a Szcientológia vallás. Az egyikük még azt is mondta, hogy ez az állítás „vitathatatlan”.

Azóta számos bíróság támaszkodott az ausztrál meghatározásra szerte a világon. Több amerikai joghatóság módosította a definícióját. Sőt, az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága a mi Legfelsőbb Bíróságunk döntését követte, korábbi angol döntések helyett. Ez egy nagyon ritka példa arra, hogy az Egyesült Királyság egy ausztrál esetet követ a sajátja helyett.

Ahogy ma mindnyájukkal együtt ünnepelek, látom, milyen eredménye lehet egy drámai és forradalmi bírósági győzelemnek a vallásszabadság terén.

Ma a csodálatos épületük megnyitásával az egész emberiségnek kijelölik az utat a szabadsághoz.

Éljen soká a Szcientológia Egyház!

DOKUMENTUM LETÖLTÉSE