Felekezetközi vezetőként és az összehasonlító vallástudomány professzoraként, Michael Shevack rabbi a Szcientológia vallás és alapítója, L. Ron Hubbard írásainak és teológiájának egyetemes igazságait tárgyalja. Az egyházról és tagjairól így beszél: „Tömve van emberekkel… akik jobb hellyé akarják tenni a világot” – majd kijelenti, hogy ez olyan egyház, „amely elkötelezett az egyén azon joga mellett, hogy biztonságban drog- és alkoholmentes életet éljen”. Shevack rabbi arra kéri az egyházat, hogy „erejét, álmát, makacs kitartását” bevetve minden szcientológus kövesse a vallás alapítója által állított példát, és folytassa munkáját, „amíg a jó mindenütt jelen nincs”.

VIDEOÁTIRAT:

L. Ron Hubbard munkásságát komolyan veszem mint vallásos irodalmat. Teológiai szempontból úgy tekintek rá, mint a judaizmus ágaira, a különféle keresztény felekezetekre – tehát komolyan veszem.

Nincs semmi kétség bennem, hogy hatalmas mértékű egyetemes igazságot tartalmaz, és nagyon szokatlan módon van keretbe foglalva, mert modern, és olyan ismeretekre alapoz, amelyek a 20. században, annak elejétől kezdve jelentek meg. És csak olyan módon van összeállítva, amit az embereknek nagyon-nagyon könnyű megérteni, és nem csak azoknak szól, akik nem kaptak hivatalos oktatást. De ha kaptunk is hivatalos oktatást, vagy van tudományos fokozatunk, a kérdés az, hogy eléri‑e a tudás a szívünket.

Neki olyan óriási adottsága van a tudás strukturálására, amilyet másnál még soha nem láttam. És az írásaiban csodálatos dolgok vannak, melyeket nagyon javaslom teológiaként komolyan venni.

Ez egy nagyon-nagyon egyedi egyház. Modern egyház. Nem régóta létezik, nem rendelkezik a régi egyházak némely kellékével. Nem ugyanúgy kell vizsgálni.

Tehát az, hogy lehetőséget adnak az embereknek, hogy a szellemi jelenségre más szemmel nézzenek, modern szemmel, a múlt terhei és bűnössége nélkül, úgy vélem, hihetetlenül fontos egy olyan közösségben, amelynek nagy megújulásra van szüksége, hogy behozza lemaradását.

Ez az egyház központjai és egyházközségei számát tekintve ötven-egynéhány év alatt gyorsabban terjedt, mint a kereszténység. Ez elképesztő jelenség, és soha nem történhetett volna meg a technika vívmányai nélkül. Ez rendkívüli jelenség, mellyel kapcsolatban őszintén úgy vélem, hogy a jó társadalmi mozgalmaknak tanulnia kellene a Szcientológia Egyháztól és a kommunikációiból.

Tömve van emberekkel. Jó, törődő, szeretetteljes emberekkel, akik jobb hellyé akarják tenni a világot. Én ezt teszem, így ébredek reggelente, ez az életem, és ezt kapom a Szcientológia Egyház partnerségéből. Bőségesen energikusak, kitartóak, törődőek, és mindez egyszerűen csak reményt ad nekem, hogy nem kell az egészet egymagam csinálnom, egyedül. Hogy barátaim vannak, családom; hogy szellemi testvéreim vannak, akik együtt dolgoznak velem. Ez egy hihetetlen érzés.

Amit a Szcientológia kínál, igazán fontos. A Szcientológiával a nemzetközi emberi jogok terén és olyan kérdésekben dolgozom együtt, amelyek megsértik az emberek személyes szentségét, ezt általában erőszaknak hívjuk. Élen jár a drogprobléma megoldásában is, gondoskodva a drogmentes életekről. Tehát igazán lényeges, hogy egy ilyen egyház, amely elkötelezett az egyén azon joga mellett, hogy biztonságban, drog- és alkoholmentes életet éljen... Igazán nagyszerű, hogy egy ilyen nyíljon itt, a 125. utcában.

Ahol az emberek jó cselekedeteket tesznek, ott Isten jelen van. Kérem, cselekedjenek sok jót! Ezt kívánom a Szcientológiának. Vegye az erejét, álmát, makacs kitartását, és ne tágítson, amíg a jó mindenütt jelen nincs. Úgy hiszem, ezt az ajándékot tanította L. Ron Hubbard az egész világnak.

DOKUMENTUM LETÖLTÉSE