Hogyan maradj egészséges | Eszköztár a megelőzéshez

Bevezetés

Ezt a közös jelentést a Szcientológia Egyházról egy vallástudós, illetve egy szociális munkás és társadalomtudós írta. A fókuszában a Szcientológia Egyház háttere, története és jelenlegi helyzete áll. A fő kérdés, amelyet az alábbiakban meg kell válaszolni, a Szcientológia szerepe és lehetséges „vallási” státusa: vallás-e a Szcientológia, vagy sem?

A Szcientológia története rövid. Lehet számítani L. Ron Hubbard Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvének megjelenésétől (1950) vagy az első Szcientológia Egyház megalapításától (Los Angeles, 1954). Természetesen mindkettő kapcsolódik Hubbard (1911–1986) gondolkodásához és élettörténetéhez, akit Alapítónak neveznek, mert egyrészt ő fektette le a Dianetika alapelveit, másrészt ő vezette be a Szcientológia tanait.

Amiatt, hogy a Szcientológia Amerikában gyökerezik, az Egyháznak van néhány kulturális sajátossága. Anyanyelve az angol, és az életmódja annyira amerikai, hogy ez rendszeresen megzavarhatta az arra tett erőfeszítéseit, hogy más nyelveket beszélő kultúrákban mélyebb terjesztést végezzen. Ennek ellenére a Szcientológia Egyház jelenkori elterjedtsége figyelemre méltó, még a nyugati területeken kívül eső országokban is.

40 év alatt a Szcientológia Egyház – az Egyház elnökének 1994-ben kiadott jelentése szerint – 107 országban hozott létre bázisokat, valamennyi kontinensen. A létrehozott szervezetek száma – akár egyház, akár misszió, akár praktizáló emberek bármilyen szervezett csoportja – akkor 2318 volt, és ez a szám gyorsan növekszik.

A növekedés különösen figyelemreméltó Kelet- és Közép-Európában, valamint az egykori Szovjetunió területén, Moszkvától és Szentpétervártól kezdve egészen Ukrajnáig, Kazahsztánig, Moldováig és Szibériáig: 1994-ben 21 új misszió jött létre, 1995-ben pedig 24. Magyarország több mint 10 misszióval egy másik központ Kelet-Európában. Olyan távoli helyeken is növekvő tendenciát mutat, mint Kína, Ausztrália, Új-Zéland, Afrika és Latin-Amerika, így a Szcientológia Egyház közeledik a bolygószintű elterjedtség felé, legalábbis földrajzi értelemben.

A gyakorló szcientológusok vagy hívők teljes száma milliókban mérhető. Ám nehéz pontos számokat adni az Egyház különleges jellege miatt, mert azonkívül, hogy vallási szertartásoknak biztosít helyet, munkahely és összetett társadalmi központ is a résztvevők és az érdeklődők számára, anélkül hogy megkövetelné a szervezeten belül és a körülötte található emberek teljes idejű elköteleződését. Ez jellemző számos vallási felekezetre.

A Nemzetközi Szcientológia Egyház szerint 1994-ben mintegy 8 millió szcientológus volt szerte a világon.

II. A vallás fogalmáról
DOKUMENTUM LETÖLTÉSE