Hogyan maradj egészséges | Eszköztár a megelőzéshez

Bryan Ronald Wilson

Bryan Ronald Wilson a szociológia címzetes docense az Oxfordi Egyetemen. 1963-tól 1993-ig az All Souls College munkatársa volt, majd 1993-ban nyugalmazott munkatárssá választották.

Több mint negyven éven át kutatta a kisebbségi vallási mozgalmakat Nagy-Britanniában és a tengerentúlon (mégpedig az Egyesült Államokban, Ghánában, Kenyában, Belgiumban és Japánban). Tevékenysége részeként elolvasta e mozgalmak kiadványait, és ahol lehetséges volt, személyesen érintkezett a tagjaikkal a találkozóikon, szertartásaik során és otthonukban, emellett kritikailag véleményezte más tudósok munkáit.

A Londoni Egyetemen B. Sc. (Econ), illetve Ph. D. fokozatot, az Oxfordi Egyetemen pedig M. A. fokozatot szerzett. Kiadott munkáit 1984-ben az Oxfordi Egyetem a díszdoktori cím (D. Litt.) adományozásával ismerte el. 1992-ben a belga Leuveni Katolikus Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta.

1994-ben a Brit Akadémia tagjává választották.

Élete során a következő további tisztségeket töltötte be:

A Commonwealth Fund munkatársa (Harkness Alapítvány), Kaliforniai Egyetem, Berkeley, Egyesült Államok, 1957–58

Meghívott professzor, Ghánai Egyetem, 1964

Az American Counsel of Learned Societies munkatársa, Kaliforniai Egyetem, Berkeley, Egyesült Államok, 1966–67

Szociológiai kutatási tanácsadó, Padovai Egyetem, Olaszország, 1968–72

A Japán Társaság meghívott munkatársa, 1975

Meghívott professzor, Leuveni Katolikus Egyetem, Belgium, 1976; 1982; 1986; 1993

Meghívott professzor, Torontói Egyetem, Kanada, 1978

Meghívott vallásszociológia-professzor és vallástudományi tanácsadó, Mahidol Egyetem, Bangkok, Thaiföld, 1980–81

Meghívott munkatárs, Ormond College, Melbourne-i Egyetem, Ausztrália, 1981

Meghívott professzor, Queenslandi Egyetem, Ausztrália, 1986

Kitüntetett meghívott professzor, Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara, Kalifornia, Egyesült Államok, 1987

Meghívott professzor, Szóka Egyetem, Hacsiodzsi, Japán, 1997

1971-től 1975-ig a Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (a vallásszociológia világméretű szervezete) elnöke volt; 1991-ben a szervezet (amelynek mai neve: Société Internationale de Sociologie des Religions) tiszteletbeli elnökévé választották

A Society for the Scientific Study of Religion tanácsának tagja (Egyesült Államok) 1977–79

Több éven keresztül a Journal for the Scientific Study of Religion európai főszerkesztő-helyettese

Hat éven keresztül a The Annual Review of the Social Sciences of Religion társszerkesztője

Számos előadást tartott a kisebbségi vallási mozgalmakról Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Japánban, továbbá az Egyesült Államokban, és néhány alkalommal Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban.

Igazságügyi szakértőként meghívták szektákkal kapcsolatos bírósági tárgyalásokra Nagy-Britanniában, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában, továbbá többször szolgáltatott bizonyítékot eskü alatt bíróságoknak Ausztráliában, Lettországban, Oroszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Felkérték írásos szakértői bizonyíték benyújtására vallási mozgalmakkal kapcsolatban a Parlament alsóházának belügyi bizottsága részére.

Egyéb munkái mellett tizenegy könyvet adott ki, amelyeket részben vagy teljesen a kisebbségi vallási mozgalmaknak szentelt:

Sects and Society: the Sociology of Three Religious Groups in Britain, London: Heinemann and Berkeley, University of California Press, 1961; újranyomás: Westport, Conn., Egyesült Államok, Greenwood Press, 1978

Patterns of Sectarianism (ed.) London; Heinemann, 1967

Religious Sects, London: Weidenfeld and Nicholson; New York: McGraw Hill, 1970 (fordításban megjelent franciául, németül, spanyolul, svédül és japánul)

Magic and the Millennium, London: Heinemann; New York: Harper and Row, 1973

Contemporary Transformations of Religion, London: Oxford University Press, 1976 (fordításban megjelent olaszul és japánul)

The Social Impact of the New Religious Movements (ed.) New York: Rose of Sharon Press, 1981

Religion in Sociological Perspective, Oxford: Clarendon Press, 1982 (fordításban megjelent olaszul, románul és bolgárul; japán fordítás előkészületben)

The Social Dimensions of Sectarianism, Oxford: Clarendon Press, 1990

A Time to Chant: the Soka Gakkai Buddhists in Britain, [with K. Dobbelaere] Oxford: Clarendon Press, 1994 (japán fordítás: 1997)

New Religious Movements; Challenge and Response, [co-edited with Jamie Cresswell] London: Routledge, 1999

Global Citizens: The Soka Gakkai Buddhists in the World, [co-edited with David Machacek] Oxford: Clarendon Press, 2000

Emellett a kisebbségi vallási mozgalmak témájában több mint 30 cikket közölt szerkesztett munkákban és tudományos folyóiratokban Nagy-Britanniában, Belgiumban, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Indiában, Japánban, Hollandiában, Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Államokban. Készített cikkeket az Encyclopaedia Britannica; az Encyclopaedia of the Social Sciences; az Encyclopaedia of Religion; az Encyclopédie des religions (Párizs); és az Enciclopedia Italiana (Róma) című kiadványokba.

Azok között a mozgalmak között, amelyekkel kapcsolatban kutatást végzett, a Szcientológia Egyház is szerepelt. Nem tagja és soha nem volt tagja ennek az Egyháznak, illetve bármelyik társszervezetének. Kutatómunkáját a szenvtelen tárgyilagosság és az etikai semlegesség elveivel összhangban végezte, a társadalomtudományok akadémiai hagyományaihoz híven.

DOKUMENTUM LETÖLTÉSE